Voorbereidingen voor de trouwreportage

Hoi! Leuk dat je deze blog leest!

In deze blog vertel ik je wat over hoe ik als fotograaf te werk ga, wanneer ik een trouwreportage mag gaan maken en ik vertel je wat over waar ik om denk bij de voorbereidingen voor een trouwreportage. 

Wanneer ik een telefoontje of email krijg van mensen die mij vertellen dat zij gaan trouwen en dat ze mij graag als fotograaf willen voor hun dag, is dat heel erg leuk om te horen. Zij vertrouwen hun speciale dag dus aan mij toe en dat geeft een heel goed gevoel! Het gaf in het begin bij mij natuurlijk wel wat spanning, omdat ik mijzelf moest bewijzen, maar na een aantal bruiloften met succes te hebben gefotografeerd, ging die spanning steeds meer weg en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Ik vind het zelf ook prettig wanneer er een ongedwongen, ontspannen sfeer is, zodat het bruidspaar zich om hun gemak voelt, maar ik zelf ook. Daarbij is uiteraard een dosis humor ook zeker welkom.

Het eerste wat besproken wordt, is wanneer het uit komt om af te spreken voor een gesprek/intake. Dit gebeurt meestal bij het bruidspaar thuis of op een andere locatie, bijvoorbeeld een koffietentje. Ik vind het persoonlijk wel fijn wanneer we bij hen thuis afspreken, om te kunnen zien in wat voor soort stijl zij wonen, of ze van rustig en strak houden of juist druk en veel tierelantijntjes. Dit zegt mij ook alweer veel over het bruidspaar en daar kan ik dan rekening mee houden, tijdens de shoot, maar ook als ze evt. een fotoalbum willen laten maken. Dan weet ik wat hun stijl is. 

Wanneer we het gesprek voeren, wordt er veel de nadruk gelegd op wat de wensen van het bruidspaar zijn. Daarvoor wil ik als fotograaf alle details weten, hieronder een paar daarvan:

 • Wel of geen loveshoot vooraf?
 • Hoeveel uren ga ik fotograferen?
 • De inhoud van de dag
 • Is er een ceremoniemeester? Ik vraag diegene dan om een draaiboek, als er geen ceremoniemeester is, stuurt het bruidspaar zelf een draaiboek naar mij toe.
 • Ik wil weten of zich eventueel bijzondere zaken afspelen binnen de familie
  (ruzie, scheidingen, ziekte etc.) ik vind dat prettig om te weten, om ongemakkelijke situaties te voorkomen tijdens de receptie en het maken van familieportretten. Ik zet opa’s en oma’s ook altijd apart nog even op de foto. Die hebben een bijzonder plekje in het hart van het bruidspaar en het is ook wel bijzonder, wanneer zij bij de bruiloft aanwezig kunnen zijn.
 • Is er een bepaald thema die dag of niet?
 • Wie geeft de ringen?
 • Zijn er huisdieren die ook op de foto moeten?
 • Is er een kerkdienst?
 • Doen jullie aan sport? Bespelen jullie een instrument? Wil je dat in de fotoshoot meenemen?
 • Wel of geen fotoalbum?
 • Ook leuk om te weten is hoe ze met vrienden op de foto willen: gek, grappig, iets speciaals? Zijn daar attributen voor nodig? 

Zo heb ik een hele lijst met vragen aan het bruidspaar en ik vraag hen van tevoren ook om hun vragen en verwachtingen voor mij op papier te zetten. Wanneer dat allemaal is besproken, geef ik hen de offerte, zodat ze alles nog weer op papier na kunnen lezen en kunnen laten weten of ze akkoord gaan. 

Wanneer ze akkoord gaan met de offertevoorwaarden, gaan we verder met de voorbereidingen. Ik vraag het bruidspaar of zij mij een moodboard kunnen sturen, met daarin plaatjes/foto’s van de stijl van fotograferen, het soort foto’s die ze leuk vinden om te laten maken en welke kleuren ze mooi vinden. Dit hebben we eigenlijk al wel een beetje besproken tijdens het eerste gesprek, maar voor mij is het wel fijn om alsnog een sfeerbeeld van hun te krijgen, waarbij zij zelf laten zien wat bij hen past. Ik ga vervolgens brainstormen over ideeën en die bespreken we dan weer samen. 

Uiteraard fotografeer ik ook de liefde tussen 2 mannen, of de liefde tussen 2 vrouwen! Ik vind de liefde tussen hen net zo bijzonder als die van een man en een vrouw! 

Zo gaat het bij de voorbereidingen in zijn werk, wanneer jij mij als fotograaf inhuurt voor een trouwreportage van de grote dag! :)

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen!